1.4 tsi opinie

Marcin Lewandowski

VW Scirocco | Nowy wygląd, nowe silniki

VW Scirocco | Nowy wygląd, nowe silniki

Już niedługo w salonach Volkswagena pojawi się odnowiony Scirocco. Największe zmiany zaszył pod maską

Skoda Fabia III | Czeska ewolucja

Odrobinę mniejsza, minimalnie szersza i pozbawiona szans na sportową wersję vRS - taka będzie nowa Fabia

Skoda Octavia 1.4 TSI Elegance | Test długodystansowy cz. II | W trasie

Długodystanowa Octavia od samego początku testu jest w ciągłym ruchu. Ostatnio zaliczyła swoją pierwszą długą trasę

Volkswagen Golf Variant - test | Pierwsza jazda

Volkswagen Golf Variant - test | Pierwsza jazda

się pod maską Polo. Z Golfem nie idzie mu już tak dobrze, dlatego wybieram nieco mocniejszy motor.Odczucia po przetestowaniu Golfa Variant 1.4 TSI dyplomatycznie podsumuję jednym zdaniem - to nie jest silnik stworzony dla tego auta. Może moja niepochlebna opinia wynika z faktu, że chwilę wcześniej

Nowy Volkswagen klasy średniej?

Nowy Volkswagen klasy średniej?

najnowszy Volkswagen mierzy 4,87 m długości, 1,83 m szerokości i ma rozstaw osi wynoszący 2,8 m. Stawia go to gdzieś pomiędzy Passatem, a Phaetonem, bliżej jednak tego pierwszego. Do napędu miałyby być użyte silniki 1.4 TSI, 1.8 TSI i 2.0 TSI, przynajmniej w specyfikacji na rynek chiński. Póki co nie mamy

Nowa Jetta dla Europy

Nowa Jetta dla Europy

, 1.4 TSI dostępne w wariantach 122- i 160-konnym oraz 200-konne TSI o pojemności 2 l. Zwolennicy silników wysokoprężnych będą mogli wybrać 105-konne 1.6 lub 2-litrową jednostkę o mocy 140 KM. Wszystkie silniki - oprócz benzynowego 1.2 - dostępne będą w połączeniu z dwusprzęgłową skrzynią DSG.Auto

Co oferuje rynek crossoverów w segmencie C?

Co oferuje rynek crossoverów w segmencie C?

charakterystycznych okrągłych reflektorów, pas przedni zyskał wygląd typowy dla samochodów Grupy VW. Wersje nadwoziowe (wymiary; poj. bagażnika): kombi 5-drz. (4,22 x 1,79 x 1,67 m; 416/1760 l) Silniki benzynowe: 1.2 TSI (105 KM), M6, DSG7 1.4 TSI (122 KM), M6, DSG7 1.8 TSI (160 KM), M6 [4x4] 1.8 TSI (152 KM), DSG6

Volkswagen Passat B6 (2005-2010) - opinie Moto.pl

Volkswagen Passat B6 (2005-2010) - opinie Moto.pl

), wersje z napędem 4x4 (4Motion), silniki benzynowe 1.6 (102 KM), 1.6 FSI (115 KM), 2.0 FSI (150 KM), 2.0 TFSI (200 KM) i 3.2 V6 FSI (250 KM), turbodiesle 1.9 TDI (105), 2.0 TDI (140 KM) i 2.0 TDI (170 KM).2007 - zasilanie common-rail w turbodieslu 2.0 TDI-CR (140 KM), silniki benzynowe 1.4 TSI (121 KM) i

TSI na sterydach

TSI na sterydach

GT wycisnął 200 koni.Seryjnego Golfa GT napędza silnik 1.4 TSI o mocy 160 KM i maksymalnym momencie obrotowym 240 Nm. Sportec przygotował modyfikację jednostki sterującej silnika, która pozwala podnieść te wartości do okrągłych 200 koni przy 5000 obr./min i 286 Nm maksymalnego momentu, osiąganych

Najpopularniejsze silniki w Polsce

Najpopularniejsze silniki w Polsce

instalacji gazu LPG. Drugie miejsce przypadło silnikowi 1.4 TSI 122 KM, również montowanemu w wielu modelach należących do poszczególnych marek Volkswagena - poczynając od Audi A1 i A3, Skody Octavii i Yeti, przez VW Golfa, Golfa Plus, Jettę, Passata, aż po Tiguana. Łącznie zarejestrowano 5 707 samochodów z

Volkswagen Golf V (2003-2008) - opinie Moto.pl

Volkswagen Golf V (2003-2008) - opinie Moto.pl

benzynowym 2.0 TFSI (200 KM)2005 - silnik benzynowy 1.4 TSI (170 KM), turbodiesel 2.0 16V TDI (170 KM), wersja sportowa R32 z silnikiem benzynowym 3.2 (250 KM) i napędem 4x4, wersja z nadwoziem czterodrzwiowym (sedan Jetta)2006 - silniki benzynowe 1.4 (80 KM), 1.4 TSI (140 KM), wersja GTI o mocy 230 KM

Volkswagen Tiguan 2.0 TSI DSG - test | Za kierownicą

Volkswagen Tiguan 2.0 TSI DSG - test | Za kierownicą

około 8 l/100 km w trasie i 13 l/100 km w mieście, ale w korkach i na autostradzie apetyt szybko rośnie do 15-16 l/100 km. Opór powietrza oraz blisko 1,6 tony masy własnej robią swoje. Znacznie lepiej pasuje tu 170-konna jednostka 2.0 TDI (dla długodystansowców) lub słabsza 1.4 TSI o mocy 160 koni (przy

Awaryjne silniki | Uważaj przy zakupie tych aut [AKTUALIZACJA]

Awaryjne silniki | Uważaj przy zakupie tych aut [AKTUALIZACJA]

inżynierowie nie poradzili sobie z kilkoma problemami, które położyły się cieniem na jego wizerunku i mogą wydrenować kieszeń nieświadomego właściciela. Silnik 1.4 TSI Twincharger (160 KM) cierpi na rozciągający się łańcuch rozrządu, problemy z napinaczem łańcucha, ale też bardzo poważne wypalanie i w

Omijaj je szerokim łukiem | Nieudane silniki

Omijaj je szerokim łukiem | Nieudane silniki

w autach segmentu B, C i D. Niestety inżynierowie nie poradzili sobie z kilkoma problemami, które położyły się cieniem na jego wizerunku i mogą wydrenować kieszeń nieświadomego właściciela. Silnik 1.4 TSI Twincharger (160 KM) cierpi na rozciągający się łańcuch rozrządu, problemy z napinaczem

Historia sukcesu | Skoda pod skrzydłami Volkswagena

Historia sukcesu | Skoda pod skrzydłami Volkswagena

pojawił się też kolejny po Octavii RS usportowiony model - Fabia RS (również w wersji Combi) z podwójnie doładowanym silnikiem 1.4 TSI o mocy 180 KM.Skoda Fabia II | Opinie moto.plSkoda Fabia IISkoda Fabia II CombiSkoda Fabia ScoutSkoda Fabia II FLSkoda Fabia II RSMarzec 2008 roku, salon samochody w

Trzeci Variant - nowy VW Golf w wersji kombi

wrażenie robi wygląd. Wprawdzie nie oszałamia, ale przynajmniej po raz pierwszy Variant nie jest nudny. Dobre opinie zbiera również silnik 1.4 TSI, który w kompakcie sprawdza się znakomicie. Golfa kupują konserwatyści, a trzy lata spóźnienia i nieudana próba zastąpienia go Plusem już odebrała Volkswagenowi

Škoda Octavia po kosmetyczce - pierwsza jazda

Škoda Octavia po kosmetyczce - pierwsza jazda

. Po zmianach Octavia kombi ma o 32 litry większy bagażnik (w wersji sedan o 12 l). Najważniejsza zmiana pod maską to wycofanie silnika 1,6 FSI 115 KM na rzecz mniejszego, ale o 5 koni mocniejszego 1.4 TSI. Z dość ciężką Octavią radzi sobie całkiem nieźle, rozpędzając ją maksymalnie do 203 km/h

Volkswagen Scirocco - powiało emocjami

już silników. Wszystkie są turbodoładowane, z czego tylko jeden (2.0 TDI), o mocy 140 KM, zasilany jest olejem napędowym. Prócz turbodiesla możemy natknąć się na 2.0 TSI (200 KM) lub 1.4 TSI (160 KM), który może występować z nową siedmiobiegową, dwusprzęgłową skrzynią DSG. Wkrótce do oferty trafi też

Skoda Octavia II (2004 - 2013) - opinie Moto.pl

Skoda Octavia II (2004 - 2013) - opinie Moto.pl

2006 - silnik benzynowy 1.4 (80 KM), sportowa wersja RS z turbodieslem 2.0 TDI (170 KM) 2007 - silniki benzynowe 1.8 TSI (160 KM) i 1.8 TFSI (160 KM), rekreacyjna wersja Scout 2008 - niewielka modernizacja nadwozia (nowy pas przedni, niewielkie modyfikacje wnętrza), silnik benzynowy 1.4 TSI (122

Skoda Fabia II (2007-2013) - opinie Moto.pl

Skoda Fabia II (2007-2013) - opinie Moto.pl

PD (105 KM) 2008 - wersja kombi 2010 - silnik benzynowy 1.2 TSI (86 lub 105 KM), turbodiesle 1.2 TDI (75 KM) oraz 1.6 TDI (75, 90 lub 105 KM), sportowa wersja RS z silnikiem 1.4 TSI (180 KM), rekreacyjna wersja Scout, niewielka modernizacja nadwozia (zmiana stylizacji przedniego pasa) Awaryjność

TOP FIVE | Kompakty

TOP FIVE | Kompakty

wygrał test porównawczy z droższym Audi A3. Szkoda tylko, że wyposażenie dodatkowe jest bardzo drogie. Ceny: od 1.4 80 KM - 57 440 zł Najlepsza wersja:1.4 TSI (122 KM), 5d -  67 730 zł2.0 TDI (140 KM) DSG, 5d - 91 530 zł2. Skoda OctaviaStaranne wykończenie wnętrza, bardzo obszerny bagażnik, świetne

Volkswagen Touran (2002 - 2010) - opinie Moto.pl

Volkswagen Touran (2002 - 2010) - opinie Moto.pl

(150 KM), turbodiesle 1.9 TDI (100 KM), 1.9 TDI (105 KM), 2.0 TDI (136 KM). 2004 - turbodiesle 1.9 TDI (90 KM) i 2.0 TDI (140 KM). 2006 - silnik benzynowy 1.4 TSI (140 KM), silnik 2.0 EcoFuel (109 KM), turbodiesel 2.0 TDI (170 KM). 2007 - niewielka modernizacja (nowy pas przedni i tylny, zmieniona

Re: silnik 1.4 FSI volkswagena-wasze opinie

osman71 napisał: > wlasnie! szukam wiarygodnych opinii o tym silniku bo pismaki różne bzdury piszą > , chyba w zależności od tego ile dostali od koncernu...jak ze spalaniem głównie > w mieście,dynamika itd konkretnie chodzi o zachowanie tego silnika w golfie. ale konkretnie który 1.4

Re: Nowa Octavia 1.4 TSI - 8,5 s. do setki

Octavia 1,2 TSI 85 KM ma dużo lepsze osiągi (nawet do 20%) niż : Auris/Corolla 1,3 99 KM Civic 1,4 100 KM Astra 1,4 100 KM Fokus 1,6 85/100 KM i30/Ceed 1,4 100 KM i przy okazji pali ok 1 l mniej na 100 km Mamy w firmie auta rp 2011 (Octavia II FL, Fabia) 1,4 TSI 122 KM i 1,2 TSI 85 KM z

Re: Golf 7 - zakonczenie .

Jeździłem, ale stosunkowo krotko (1.2 TSI jakieś 1000km, 1.4 TSI jakieś 250-300km i 1.8 TSI jakieś 50km)... 1.2 TSI przy moim stylu jazdy palił minimalnie więcej niż wolnossące 1.5 od Mitsu/Daimlera... Ale teoria mówi (i się z tym zgadzam), ze TSI przy normalnej powinien palić nieco mniej niż

Re: silnik 1.4 FSI volkswagena-wasze opinie

To znana sprawa, może w Polsce zdominowanej przez niemiecka prasę motoryzacyjną starano się zbytnio o tym nie pisać, ale wystarczy wrzucić w przeglądarkę hasło: awarie silnika 1.4 tsi. Oczywiście pisze się o tym, ze turbodoładowane silniki VW zostały poprawione, ale nie do końca. Szwagier pracuje w

Potrzebna porda odnośnie ogłoszenia Skoda Octavia

Może ktoś z Was forumowicze już oglądał to auto moto.gratka.pl/tresc/skoda-octavia-ii-1-4-tsi-elegance-dsg-15937408.html?utm_source=br ? Proszę o opinię i informację. Pozdrawiam Leon

Re: jaki samochód segment B

. - Volkswagen GTI 2.0 TSI 200 KM DSG, 2006 r. 100 tys przebieg, 3drzwiowy -Skoda Fabia 1.2 TSI 105KM Style DSG, 2010 r. 40 tys przebieg, 5drzwiowy - Golf V 1.4 TSI GT 140PS DSG, 2007 r., 115 tys przebieg -Seat Ibiza Cupra 1.4 TSI 180KM, DSG, 2009 r. 88 tys. przebieg Lepiej chyba mniejszy przebieg i nowsze

Re: Golf VII czy Auris Hybrid?

To będzie trochę trudne. Hybrydy raczkują u nas i może być ciężko o opinię z pierwszej ręki. Oba auta interesujące. Co do oszczędzania to rozumie, że większość jazd w mieście. Inaczej hybryda nie będzie oszczędniejsza niż ten Golf. Jak oszczędzanie liczy się u ciebie to Golf ma 1.4TSI z systemem

Re: Potrzebna porda odnośnie ogłoszenia Skoda Oct

> Może ktoś z Was forumowicze już oglądał to auto moto.gratka.pl/tresc/skoda-octavia-ii-1-4-tsi-elegance-dsg-15937408.html?utm_source=br ? Proszę o opinię i informację. > Pozdrawiam Leon Skoda bardzo fajna, na zdjęciach nie widać większych dzwonów i przygód. Warto się przejechać i poczuć czy

Nowa skoda octavia

Jak już jest typ, to jest on dobry. Silniki w tej cenie to 1,6 TDI 105 KM lub 1,4 TSi 140 KM. TDI 1,6 w Octavii to takie wozidełko na poziomie Punciaka 1.4 - nie jest zawalidrogą, ale Ferrari też nie. Pali w mieście nawet w zimie na dojazdach do pracy max 6,5 litra na 100 km. Awaryjność normalna

Re: Megane vs. Octavia. Co wybrać?

rozumiem, opinie o spalaniu 1.4 TSI czy 1.4 TCe czytasz, ale o spalaniu 1.4 TJet juz nie? Jakiez byloby Twoje zdziwienie, gdybys sie dowiedzial, ze spalanie wszystkich wymienionych przez Ciebie silnikow rozni sie do 1l/100km, przy czym niekoniecznie fiatowski silnik pali najmniej. Ja wiem o czym pisze, bo

Re: pacan nie pacanek

problemach seksualnych : forum.gazeta.pl/forum/w,20,149912353,151352463,onanistom_do_sztambucha.html forum.gazeta.pl/forum/w,20,151408379,151415834,Re_Po_pierwsze_.html I jak widze przy tych problemach nie potrafisz czytac ze zrozumieniem . Ja pisalem o forumowiczach ktorzy dyskutuja o silniku 1,4 tsi . Nie

Re: Ford Mondeo | Pierwsze zdjęcia

Jeżeli chodzi o niezawodność, to większość marek przewyższa w tej chwili VW przede wszystkim za sprawą zawodnych silników TSI oraz słynnego 2.0 TDI PD. Kilku moich znajomych eksploatuje auta z silnikami 1.4 TSI- opinie o ich awaryjności niestety nie są przesadzone. Jedyne niezawodne i trwałe

Re: Ofensywa Volkswagena

@5 - Jeśli chodzi o 1.4 TSI (160KM) to było kilka akcji: moto.pl/MotoPL/1,88571,8829243,Volkswageny_do_serwisow_.html Łącznie akcja dotyczy 71 tys. aut, wyprodukowanych od sierpnia 2008 roku do maja 2010 roku - 1.4 TSI Nie chce mi się rozpisywać, gdyż temat problemów z 1.4 TSI niedawno był tu na

Re: Nowoczesna technika czy strzał w kolano

naprodukowali już tych przekombinowanych 1,4-1,6 tsi czy inne pisy. ale mam nadzieję, że niebawem znajdę jaką wolnossącą benzynę co razem wujkiem cześkiem sami będziemy mogli w szopie naprawiać wujka kombinerkami.

Re: Citroen C5

sprawia żadnych kłopotów, jest bezwypadkowa itp. Wracając do tematu: wolę kupić model, który na rynku jest już jakiś czas. Miałem np. zamiar kupić nową octavię, ale zniechęciło mnie spieprzone tylne zawieszenie (po kilku miesiącach poprawili). Cholera wie, co wylezie jeszcze w ciągu 3 lat. 1.4 tsi niby

Re: Golf VII czy Auris Hybrid?

kot_hegemon napisał(a): > Pewnie wielu ten wybór rozśmieszy, ale właśnie przed takim stanęłam. Z przetest > owanych samochodów zostały te dwa (choć ku Mazdzie 3 jeszcze wzdycham). Cena po > dobna (ok. 85 tys). > Golf (1.4, 122KM, DSG)- zakochałam się w nim po przejechaniu kilku

Re: Golf VII czy Focus MK3 - prośba o pomoc.

kupiloby samochod z tym samym silnikiem tu 1.4 TSI forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=41911 Jak poczytasz opinie to wielu z tych o przeciwnym zdaniu wybraloby zamiast 1.4 silnik 1.8 TSi ze wzgledu na lepsze osiagi. Niezadowolonych z przyczyn awaryjnosci jest doslownie garstka. Ale to

Re: Volkswageny będą tańsze

@Pan Tadeusz Akurat przyklad silnika 1.4 TSI jest dobry, co mozna przeczytac w tescie dlugodystansowym, ktory podalem. Pomiary zuzycia tlokow i cylindrow po przejechaniu 100.000 km tez wykazaly minimalne starcie, lezace nawet w normie dla nowych silnikow, wiec forumowe opinie o niskiej zywotnosci

Fabia II HTP 1.2 70 KM (wersja Fresh) -czy warto ?

raczej jestem bardziej skłonny do kupna Fabii w wersji Fresh z silnikiem 1.2 HTP (70 KM). Zastanawiam się jednak jak czy te 70 KM to nie za mało ? Jeżdżę po mieście, ale zdarza mi się wyjechać poza obszar zabudowany. Początkowo chciałem kupić wersje 1.4 16V (85 KM), ale w warszawskich salonach modele z

Re: Rekordowa sprzedaż Alfy

makova_panenka napisała: > @huston > Włoskie motory 1.4, to jedyne potrubowane silniki o tej pojemności na które nik > t nie narzeka. Dotyczy to zarówno T-Jet, jak i Multiair. Francuskie TCe od Rena > ult/Nissan to kicha - pali jak smok. Niemiecki 1.4 TSI ma problemy z trwałością >

Re: Nowe kombi: Octavia vs Golf vs Focus

W tej chwili przy odrobinie wysilku nawet taniej niz 75 tys znajdziesz Superba Combi 1.4 i to 2013 r . Ale najlepszy silnik do Superba to 1.8 i tez odrobina wysilku i znajdziesz cos w zakladanym budzecie. Kawal dobrego samochodu i po jazdach probnych nie bedziesz nawet

Re: Nowy samochód rodzinny 40-50 tys.

Rok temu miałem ten sam problem. Po długiej analizie ofert dilerów (i moich możliwości finansowych) padło na Skodę Roomster. Wybrałem silnik 1,4 85KM. Silnik jest w miarę ekonomiczny i nie sprawia problemów jak jednostki TSI. Główna zaleta tego samochodu to przede wszystkim wszechstronność (mieści

Silniki benzynowe z wtryskiem bezpośrednim

122 KM z 1.4 sprawia że nie dotrwa on nawet 150 000 km przebiegu? Pozdrawiam -- Dacia Duster

zakup nowego rodzinnego samochodu

uwagę 2 samochody: 1. Skoda Octavia 3 (Liftback) Elegance 1.4 TSI 140KM. Z bardzo dobrym doposażeniem (skórzane elektrycznie sterowane fotele, szyberdach, system automatycznego parkowania, biksenony, etc). Niestety wizualnie samochód pasuje mi raczej średnio, na jeździe próbnej bez większych emocji. Na

Re: Turbobenzyna w praktyce

silnikiem 1.8 TSI 160 KM - są bardzo dobre. W Fordzie 1.6 EcoBoost 150 KM - podobnie. Opel Meriva 1.4 Turbo 122 KM - również dobrze.

Re: Volkswagen Jetta (1979-2010)

niektórzy piszący tutaj widać jadą na opinii z przed 25 laty o szmelcvagenie bo przeciez vw sie nie psuje wcale a ze w 2.0 tdi peka głowica a nawet blok to nic albo ze w 1.4 tsi rozrząd sie pie... i rujnuje silnik to tez vw to wszystkie samochody robi na jedno kopyto.. ale co tam lepiej byc

Re: silnik 1.4 FSI volkswagena-wasze opinie

jest więcej silników 1.4 tsi?? chodzi mi o silnik montowany w nowym golfie VII np highline

Re: Megane vs. Octavia. Co wybrać?

Kolego Mam zarówno octavię kombi "ambiente" w dieslu jak i drugie auto VAG z silnikiem tsi 1.4 122, oba od nowości, więc mogę się podzielić spostrzeżeniami: 1. Kup to co Ci się bardziej podoba - to naważniejsze. Opinie innych traktuj z rezerwą :) 2. Skoda ma świetne zawieszenie, bez

Ale nudny temat.

gorsze. Większość podczas jazdy sprawia pozytywne wrażenie. Znakomita większość w praktyce nie ma na tyle potencjału, żeby osiągnąć jakieś fantastycznie niskie spalanie. > Czy te silniki nie będą mniej trwałe niż stare sprawdzone konstrukcje? Czy wyci > ągniecie 122 KM z 1.4 sprawia że nie dotrwa

Re: Potężny diesel od Audi

. Hahahaha dawno się tak nie uśmiałem :)))... Pozwolisz że napomknę 2.0 TDI 1.4 TSI... Ktoś Ci nakładł do głowy takich regułek, wyczytałeś je w katalogach VAG i tak ślepo w nie wierzysz, czy ktoś Ci podpowiedział?

Re: TSI ?

samochodem przejechałem ponad 330 tys. km i nowym też planuję, a zasłyszane i przeczytane opinie niemal jednogłośnie odradzały zakup tego 1.4 TSI. Nawet sprzedawca w salonie samochodów marki z grupy VAG sugerował, że jeśli chcę robić takie przebiegi, to lepiej kupić prostszy silnik. Inny z kolei namawiał na

Re: silnik 1.4 FSI volkswagena-wasze opinie

sorry, nie chodziło o FSI tylko TSI, faktycznie walnąłem byka . Konkretnie to jest silnik 1.4 TSI o mocy chyba 122KM, jest w ofercie golfa VII rocznik 2013

Re: roomster 1.4 tdi

trypel napisał: > to akurat nie ma znaczenia - mój ojciec jezdzi tak że astrą 1.6 (benzyna) miesc > ie sie w trasie w 5,5/100 :) jeśli jeździ po mieście, to po co diesel? chcesz Skodę, to weź 1.4 16V, albo TSI (to akurat ja mam i polecam) - jeśli twój ojciec jeździł wcześniej benzyną 1

Re: Skoda Octavia 1.2 TSI DSG | Za kierownicą

Przypomnialo mi sie, ze niedawno w jednej z AutoSwiecie (czyli niemieckiej gazetce motoryzacyjnej) czytalem o silnikach 1.4tsi. Opinie o ich niezawodnosci byly niezbyt pochelbne- padaly szczegolnie lancuchy rozdzadu, ktore mialy byc takie trwale, koszt naprawy kilka tys zl. Moze to byc oznaka

Silniki TSI

Zastanawiam się nad kupnem Volksvagena z silnikiem TSI 1,2 raczej 1,4 z turbo i sprężarką. Czytałem wiele pochlebnych opinii szczególnie o dużym momencie ,małym zużuciu paliwa, przspieszeniu i frajdzie z jazdy z tym silnikiem. Wiem, że jest to nowy produkt i nie ma za wiele doświadczeń, ale

Re: To nie jest rozsadek! + allegro

klasy E przeciez nie proponuje!!! Co wiecej, ponizej 50k jest ofera na Ceed'a kombi (I hatcvhbacki tez sa ponizej 50k): otomoto.pl/kia-cee-d-sw-s-nowy-1-4-dohc-C33771469.html Nie wiem czemu auutor pisal, ze allegro go nie interesuje, skoro sa to oferty dealerow na nowe auta. Wystarczy jechac do

Nie od 78 tysięcy...

lazy.eye napisał: > Z silnikiem 1.4 podstawowa wersja kombi jest od 78 tys. > otomoto.pl/skoda-superb-kombi-comfort-tsi-C24108351.html Bo katalogowa jest zdaje się 86 brutto. Najwyraźniej dealerowi nie schodzi, więc sporo obniżył cenę przed wakacjami. Co nie zmienia faktu, że za te

Re: VW Sharan czy Mazda 5

Czesc, Ford Galaxy raczej odpada.. Mialem kiedys mondeo i troche sie zrazilem.. Wyzej cenie VW od Forda. I cenowo tez nie jest zbytnio atrakcyjny... Zawezilem swoj wybor do Mazdy i VW. Jesli to bedzie Mazda to z silnikiem benzynowym 2.0 150km a jesli Sharan to rowniez benzyna 1,4 TSI 150km z DSG

Re: Nowa Honda Civic od 64 900 zł

w sądzie... VW bagatelizuje problemy, ale zaczyna im się to odbijać na opinii. Ludzie muszą się szarpać i wchodzić na drogę sądową. Wydaje mi się, że coraz bardziej powszechna opinia, że problem dotyczy tylko 1.4TSI wynika z tego, że jest to bardzo popularna jednostka. Więcej takich jeździ jeździ

Octavia 1.4 TSI ??

Ile pali Octavia z silnikiem 1.4TSI ? Czytalem bardzo rozbiezne opinie, zwlaszcza przy jezdzie miejskiej. Jedni pisza, ze 8L i tylko gwaltowna jazda zwieksza to do 9L. Inni natomiast, ze 14L i wiecej lyknie na 100km. A to juz jest roznica.

Re: silnik 1.4 FSI volkswagena-wasze opinie

W pierwszym poscie pytasz o silnik 1,4 FSI w ostatnim o 1,4 TSI ktory ma rozne moce. Napisz konkretnie ilu konny silnik masz na mysli bo piszesz o calkiem roznych silnikach a wszystkie wystepuja w golfie a highline to wersja wyposazenia ktora nic nie mowi o silniku

Re: silnik 1.4 FSI volkswagena-wasze opinie

osman71 napisał: > sorry, nie chodziło o FSI tylko TSI, faktycznie walnąłem byka . Konkretnie to j > est silnik 1.4 TSI o mocy chyba 122KM, jest w ofercie golfa VII rocznik 2013 Bierz nowszy - ma niewiele wyższą moc, ale za to duży wyższy moment obrotowy - jeździ praktycznie jak stary 1

Re: Turbobenzyna w praktyce

starał. Zobacz np. na opinie o Octavi z silnikiem 1.8 TSI 160 KM - są b > ardzo dobre. W Fordzie 1.6 EcoBoost 150 KM - podobnie. Opel Meriva 1.4 Turbo 12 > 2 KM - również dobrze. Pewnie że do 150 tys.km silnika nie zajedzie...Ale jaką ma taki silniczek żywotność? 200 tys.km??? i za ile go po 5

Re: Octavia II 1,4 TSI

konna w tej klasyfikacji praktycznie zawsze w pierwszej trójce segmentu. Skądś ta opinia musi się brać, tym bardziej, że od dzisiaj nie robią tego silnika. Ciekawy opis jest na autofoto.pl/blogs/blog_silnika/archive/2009/02/16/vw-1-8-tfsi-i-1-4-tsi.aspx

Re: 1.4 TSI w Leonie??

widzę, ze się tu dyskusja zawiązuje...dobrze! Dzięki za wszystkie opinie. Co do pytania o dostępność 1.4 TSi, to rzecz w tym, ze jest on wymieniony w polskim katalogu, rozumiem więc, ze dostępny... Problemik jest taki, ze brak go na cenniku z salonu w naszym mieście. Póki co za parę dni będziemy

Silnik VW TSI 1.4 wersja 122 KM - prośba o opnie.

Proszę użytkowników samochodów z silnikiem VWeja 1.4 TSI, w wersji 122 KM, o opinię na temat tego silnika. Interesuje mnie: - spalanie, trasa i miasto (styl jazdy), - eksploatacja (koszt przeglądów, częstotliwość przeglądów, wymian świec, oleju i filtrów, rozrząd itp.). Jak wygląda trwałość VW

Re: Volkswagen Passat | Karta wozu

@test Ale o Passacie tu mowa. Golf VI faktycznie cieszy się nie złą opinią. Akurat te silniki 1.4 TSI to inna historia ( www.auto-swiat.pl/1-silnik-14-tsi-kusi-osiagami-ale-grozi-powaznymi-awariami ). Nie ma co powtarzać, ale poza tym Golf to faktycznie warty uwagi model. Choć Passat ma technicznie

Re: octavia tdi - 1,9 czy 1,6

slychac masowych skarg . Pzy mniejszych przebiegach zdecydowanie lepszym rozwiazaniem bedzie 1.4tsi - swietny silnik w swojej klasie

Re: Volkswagen Jetta na cenzurowanym

Niestety VW sam zapracował na opinie o swoich silnikach: słynny 2.0 TDI - kicha, jakich mało, 1.4 TSI 160 KM - podobna kicha tyle że ten pierwszy daje się naprawiać, ten drugi nie bardzo Generalnie każdy producent silników czasami zalicza wpadki. Niestety VW przesadził, cały czas wmawiając

1.4tsi kontra 1.8 tdci

witam, rozwazam nabycie jednego z dwoch pojazdow: VW 1.4tsi lub FFocus 1.8 TDCI; glowne uzytkowane w miescie: czy ktos z was mial mozliwosc jezdzenia ktoryms z nich? glownie mi chodzi o opinie na temat ukladu jezdnego i przyspieszenia, w drugiej kolejnosci funkcjonalnosci; ew. inne uwagi

Re: Czy kupno nowej Skody Octavii to dobry pomysł

wyposażenie i 1.8 TSI , 1.4TSI. Kupić diesla do przebiegów 10 000km. Mam wybrać inny model samochodu. To dajcie propozycje auta w którym będę mógł załorzyć fabrycznie gaz, będzie to miało tak ze 140 koni mechanicznych i dobrą dynamikę i wnętrze które nie będzie mnie odrzucać. Nie jestem wymagający

seat leon

witam i proszę o opinie... Zastanawiamy się właśnie nad kupnem nowego Seata Leona. Początkowo rozważaliśmy model 1.6 102KM, ale na jednym z angielskich forów spotkaliśmy się z opinią, że silnik ten jest starego typu (stara technologia) i że lepiej zainteresować się mniejszym, ale mocniejszym 1.4

Re: Volkswageny będą tańsze

@ Piotrek Tak na marginesie, większość wydawanych w Polsce gazet motoryzacyjnych jest niemiecka, między innymi dla tego VW jest tak dobrze postrzegany w naszym kraju.... @Piotrek "Jesli twierdzisz inaczej, to podaj odsetek zepsutych silnikow 1.4 TSI w skali sprzedanych sztuk. Przeciez tych

Re: black kode jestes kłamcą i sam sie kompromitu

trzymam w łapie katalog Jetta (wydanie styczeń 2008) a tam napisane jako wół. silnik 1.4TSi moc 103kW (140KM) przy 5600obr/min. Jetta to nie Golf ale w zasadzie VW ma silnik 140konny - przyspieszenie 9,3sek do 100km -Vmax 207km -- Post ten wyraza opinie autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc

Re: Silnik roku czy bubel dziesięciolecia?

Ja tam generalnie nigdy tu na forum nie pisałem,że na myśl o 1.4TSI boksreki mi rozrywa;) Bo dla mnie nalepsze są 2.0TFSI,no i wiadomo-1.8. Nie wiem jak wersja 1.4 160KM chodzi,ale piszesz,ze słaba "na dole".Hmm,pewnie to wina uzyskania dość dużej nie tylko poprzez konfigurację

Re: VW Golf TSI - test wideo

Przede wszystkim należy się skupić na temacie - więc jak usterki to niech dotyczą silnika 1,4 TSI a nie wszystkich innych silników VW !!! Ja się nie spotkałem z opiniami o problematycznej eksploatacji tych jednostek a posty typu "zobaczymy co będzie za 150 tys km" to juz dziecinada! Już w

Re: Najbardziej niezawodne auta...

niemieckiej jakości i szczycić się przed sąsiadem :))) Silniki 2.5 TDI to chyba jeszcze większy niewypał niż 2.0 TDI. 1.4 TSI - no cóż wersje 160 KM lubią być wymieniane z powodu pęknięcia tłoków a reszta TSI kiepskie łańcuchy czy też odkładający się nagar w głowicy. 3.0 TDI też święty nie jest ale

Re: silnik 1.4 FSI volkswagena-wasze opinie

160 KM, ale wbrew temu co pisze się w należącej do Niemców prasie motoryzacyjnej wciąż nie wszystko w silnikach 1.4 poprawiono. W jednym tylko autoryzowanym serwisie pod Warszawą w maju trzeba było wymienić 6 silników 1.4 TSI.

Re: Auto dostawcze

: ok_vip napisał: > Naprawdę proponuję się przejechać - mało kto > wierzy w to co mówię o tak śmiesznym silniczku. Ja wierzę - mnie co najwyżej śmieszą opinie w stylu: "Cooo, 1,4 w pasacie?! Toż to obraza boska!11!" <<<: > A! jeszcze jedna wada. Brak szóstego

Re: Jakie upusty na zakup nowego golfa 1,9 tdi

jakosc to wiekszosc aut nawet z klasy sredniej nie ma z nim szans . Zreszta po co kupowac diesla za 60 tys kupisz wyraznie mocniejsze 1.4 tsi przy nie tak wielkiej roznicy w spalaniu .

Re: Nowy Passat TSi czy TDI?

A slyszales cos o TFSi 1,4 o mocy 170KM - kompresor i turbinka. Jezeli jest taki oferowany w Passacie - a mysle, ze tak to moze ten? Niestety slyszalem juz kilka zlych opinii o nowym 2.0 TDi 140KM w odroznieniu od 1.9. Przy tym przebiegu rocznym kupowanie diesla to faktycznie bez sensu i jezeli

Re: przejedź się a nie pytaj., n/t

użyciu kciuka i dwa razy splunąć. Cóż z tego,że cacko ma Air Bagi,czasami4,ABS,EPS kiedy jechać nie chce. Jeśli o Passacie 1,4 TSI.Trudno mi przyjąć by tak mały silnik choć wyposażony w kompresor i turbinę sprawił,by pojazd ważący ok.1700 kg był żwawy i dynamiczny.Dlatego jestem ciekaw opinii

Re: silnik 1.4 FSI volkswagena-wasze opinie

> Bierz nowszy - ma niewiele wyższą moc, ale za to duży wyższy moment obrotowy - > jeździ praktycznie jak stary 1.8 tsi. > Przejechałem się 1.4 tsi 122 i 140 w odstępie dnia - ten drugi duuuużo lepiej > jeździ. I mniej też pali. Ja akurat mam odmienne wrazenie z jazdy jednym i

Jeśli nie TSI to co?

Witam Forumowiczów, Muszę niedługo kupić nowe auto i się zastanawiam nad wyborem silnika. Jestem prawie zdecydowany na Golfa, lub Jettę z silnikiem 1.4 TSI 122 KM. Ciekawy jestem opinii o silnikach TSI, a najlepiej o tym 122 KM, który jest najnowszy. Mi osobiście wydaje się niezłym połączeniem

Re: zawiodłem się

. To samo z benzyniakami - obecnie nie ma już chyba w ofercie dobrego i sprawdzonego 1.8T, są (jak widać kiepskie) 1.4 TSI. Ja rozumiem, trzeba się rozwijać, ale czemu nie bazowali na swoim wieloletnim doświadczeniu? Czy taka firma może świadomie wypuścić aż takie buble? A może to księgowi dorwali się

Re: BMW Gina

niemieckiego gdzie wszystko się rozstrzygnie: Golf VI Comfortline 1.4 TSI 122KM 20.675€ Volkswagen Scirocco 1.4 TSI 122KM 21.750€ Passat 6 biegów 2.0 TDI 140 Trendline 27.875€ Passat 6 biegów 2.0 TDI 140 Comfortline 28.975€ Passat CC 6bieg 2.0 TDI 140 30.775€ To jest o 5% i

Re: Hyundai ix20 | Pierwsza jazda

wiecie co jak wracałem do domu po testowaniu IX 20, golfem 6 1.4TSI DSG (122KM)mojej żony, to ogarnął mnie błogi śmiech,: że Hyundai dał mi większą frajdę z jazdy niż tak ceniony i markowy VW nawet ze skrzynią DSG: Do tego 5 letnia gwarancja mechaniczna o której w VW możemy pomarzyć. Czego chcieć więcej

bład w założeniach = bład w obliczeniach

Medianowe zużycie paliwa : "Mediana (zwana też wartością środkową lub drugim kwartylem)" PRAKTYCZNIE TO WARTOŚĆ ŚRODKOWA czyli, z wartości 4,7,8 MEDIANA TO 7 !! A teraz obliczenia: Jeździłem rok golfem 2.0tdi z chipem 165 KM i parę miesięcy temu 1.4 tsi 140 km przez 3 dni (Warszawa

Jaki wybrać silnik. TSI czy TDI?

nie są to chyba jakieś szczególnie wytrzymałe jednostki. Przynajmniej tak słyszałem - 2,0 tdi zbierają niezbyt pochlebne opinie od użytkowników. Jak będzie w TSI- przecież to jest w końcu 150 koni z 1,4 litra, więc wcale nie musi to być takie wytrzymałe, a zapewne jest bardziej skomplikowane niż w

Silnik roku czy bubel dziesięciolecia?

Z reguły nie otwieram nowych wątków, ale tego tematu nie mogłem sobie darować. Pojawiła się opcja zakupu dla domowników nowego golfa 1,4 tsi 160 KM. Mniejsza o to, dlaczego akurat to auto. Ale skoro już, to swoim zwyczajem zaparzyłem kawę, nalałem szklaneczkę Dimple i zabrałem się do wertowania

Re: 1.8 TSI w Octavii - ktoś ujeżdża?

. I teraz - czy kupiłbym auto z tym silnikiem jeszcze raz? Chyba tak, bo TDI strasznie klekocze. Ale jeśli miałbym sam składać auto z klocków VAG, to wziąłbym Octavię z silnikiem 1.4 TSI 122 KM + skrzynia DSG. W mieście auto z taką skrzynią byłoby chyba nawet bardziej elastyczne, a napewno

Re: Nowy Megane

kokpitu jest ładan (znowu Laguna) materiały w normie (lepsze niż w Aurisie, podobne jak w Focusie, gorsze niż w Golfie) ale z tą ceną trochę mnie zaskoczyłeś - to drogo jak na Megana! Dla porównania Auris kosztuje od 57 tys z silnikiem 1,6 124KM a Golf VI Trendline od 60 tys z silnikiem 1,4 TSI 122 KM

Golf VI/ Audi A3 Sportback?

, nie jest gorsze niż w A3 - napewno conajmniej tak dobre. Do tego wszyscy pieją nad silnikiem TSI 1.4 122KM, że taki super. Wydaje się też przestronniejszy od A3 Sportback choć ta sama płyta podłogowa ale jest wyższy. Tylko bagażnik mały, nawet w porównaniu do A3 (tam jest jednak zestaw naprawczy a w

Re: Jaki wybrać silnik. TSI czy TDI?

, możesz to zawsze zrobić później (po gwarancji) u dobrego tunera już za 1.200-1.500 zł. Wersja z silnikiem 1.4 ma wad w postaci tzw. efektu piszczenia podczas zmiany biegu w zakresie 2000-3000 obrotów (wyczytane na motor-talk.de). Szczegóły poniżej (spory wątek

Re: Autko rodzinne!!!!

konstrukcje, wspomniany 2.0 TDI dużo lepszy); najoptymalniejszy wybór - nowe małe doładowane benzyny 1.4 TSI - jest poza zasięgiem cenowym. W każdym razie, cokolwiek nie wybierzesz, zwróć uwagę, aby: - miało 5-gwiazdkowy wynik EuroNCAP: www.euroncap.com/small_mpv.aspx - KONIECZNIE było wyposażone w

Pogromca ścigantów - VW Touran 1.4 TSI

Dziwne...bo ja słyszałem niepochlebne opinie o tym silniku. Od ostatniego testu w giełdzie samochodowej (VW Touran 1.4 TSI 140KM) gdzie testujący wcale nie zachwycał się silnikiem. Jak również Jeremy Clarkson i James May z Top Gear stwierdzili, że silnik nie należy do najlepszych. Sam nie

Sniper, się trochę nie zgadzam.

, że różnica w cenie między Fiatem Bravo 1.4 T-Jet ze skrzynią DualLo > gic (sekwencja ze zautomatyzowanym sprzęgłem) a ręczną wynosi 790 EUR. Różnica > między Touranem TSI DSG (6 biegów) a zwykłym wynosi 1800 EUR. I co z tego? Jak napisałem, nawet ja wolałbym ręczną. W ogóle nie trzeba

Re: Spalanie tsi - film

; sprawy, dlatego samochód sprzedałem by uchronić się przed kolejnymi kosztami. > i wiele wiele innych > Wszystkie opisy dotyczą silnika VW 1.4 16V 75KM Cóż ...może autor tamtej opinii kupił zajeżdżony egzemplarz i stąd te awarie...? Ja kupiłem zadbany 9 letni samochód więc przez rok jazdy

Re: Golf VI - najsłynniejszy kompakt świata w now

zmiany przełożenia) skrzyń DSG; no i fakt, że przekładni hydrokinetycznej wymieniać nie trzeba, a serwisowanie klasycznego automatu robi się dopiero na wysokich przebiegach Pewne jest, że różnica w cenie między Fiatem Bravo 1.4 T-Jet ze skrzynią DualLogic (sekwencja ze zautomatyzowanym sprzęgłem) a

Re: Renault Megan Coupe 1,4 TCE 2011 -opinie

ulubiony19 napisał: 1.4 TCe ma potencjał do oszczędzania, a jeśli się rozchodzi o "ekstremalne" spalanie, to wykorzystywany silnik nie spali wiele więcej, niż popędzane TSI o zbliżonej mocy. To ile pali ci ten silnik. Bo ja w Bravce 120KM nie mogę zejść poniżej 9L (muszę odmulać auto

Re: Sniper, się trochę nie zgadzam.

jest, że różnica w cenie między Fiatem Bravo 1.4 T-Jet ze skrzynią DualLo > gic (sekwencja ze zautomatyzowanym sprzęgłem) a ręczną wynosi 790 EUR. Różnica > między Touranem TSI DSG (6 biegów) a zwykłym wynosi 1800 EUR. I co z tego? Jak napisałem, nawet ja wolałbym ręczną. W ogóle nie trzeba

Re: Skoda Octavia 1.2 TSI DSG | Za kierownicą

Za 85 tys można wyrwać samochód klasy średniej. To jest nieporozumienie. Zresztą autor, gdyby siedział w w temacie, wiedziałbym, że na dzień dobry 8% cena leci w dół. A to nie wszystko. Tak czy siak drogo. Ja kupiłem nowego Toura kombi z silnikiem 1.4 80KM, podłokietnikiem, pakietem optimum

Re: Silnik VW TSI 1.4 wersja 122 KM - prośba o op

alfik7 napisał: > samochodem i mogą coś napisać od siebie. > Dziękuję za opinię typu: kolega ma, słyszałem, podobno. Ja słyszałem na pewno i od siebie, że było moment, że meksykańce nie nadążali tego trzepać, więc musi być zajebisty.

bravo 1,4 tsi

jak sie zapatrujecie na ten samochód? ktoś go użytkuje z tym silnikiem? jak z jakościa plastików? czy samochód ma Waszum zdaniem wady? głównie prosze o opinie uzytkowników ale kto ma chec się wypowiedziec równiez zapraszam na autocentrum.pl byłem ale mam wrażenie że tam ludzie lukrują:( w

Re: Renault Megan Coupe 1,4 TCE 2011 -opinie

Cloclo, sił mi brak. 1.4 TCe ma potencjał do oszczędzania, a jeśli się rozchodzi o "ekstremalne" spalanie, to wykorzystywany silnik nie spali wiele więcej, niż popędzane TSI o zbliżonej mocy. Także nie siej gupot na forum... Daria, Megane 3d i 5d są na tyle różne, że mało prawdopodobne

Re: silnik 1.4TFSI 170 KM - opinie

TFSI ? no niezła hybryda ;) przypuszczam ze wersja 170 konna 1.4 TSI jest rzeczywiscie mało popularna u nas . moze sie myle ale ta wersja idzie tylko do golfa GT ( mozna u nas w ogole taka kupic ?) . przejechałem w zeszłym tygodniu 1500 km , golfem TSI 140 KM - i musze przyznac ze ta moc w

Re: Golf V GT : 2.0 Tdi 170 KM vs 1.4 Tsi 170 KM

W/g mojego (subiektywnego) zdania 1.4 i 170KM silnik padnie szybciej niz 100-u letni dach.Kolejna sprawa moment obrotowy i zużycie paliwa.I ostatnia to jest VW:)) o którym (niestety z autopsji) mam krytyczna opinię.

Re: Volkswagen Golf Variant 1.4 TSI - pierwsza ja

gniewnych'' jeździ podobnymi autami - ale zwróćcie uwagę na to że nie mają zbyt wiele pieniędzy na utrzymanie auta - stąd wybierają te trwałe a przy tym ładne :) vw to w mojej opinii ładne , niekłopotliwe i wygodne wozidełko - czego więcej chcieć od auta ?

Re: 1.4 TSI ważne pytanie techniczne

sprzęgłem, może łożysko albo coś? Jest tam dwumasa (nie tylko w dieslach występuje)? Jak masz gwarancje to jedz do ASO i zapytaj, czy ten klekot to jest normalna rzecz. Jak będą twierdzili że tak, to poproś o tą opinie na piśmie. Jak Ci się jednak coś wysra, to będzie papier że wcześniej ASO już oglądało

Re: Golf V 2.0 TDI vs 1.4 TSI - diesel się nie op

opinii, nie? > ( Tak jak wcześniej sugerowałem porównać sobie obszerność wnętrz > A6 i A4 "na żywo", a nie na podstawie obrazków ). Liczb. A ściślej pomiarów wnętrz w milimetrach. Zadziwiające, jak niektórzy potrafią iść w zaparte i manipulować faktami, aby tylko ich było "

Volkswagen Beetle

dodatki w postaci naklejek i akcentów . Silniki Benzynowe : 1.2 TSi 105 KM 1.4 TSi 160 KM 2.0 TSi 200 KM 2.0 TSi 210 KM 2.5 TSi 170 KM Diesla : 1.6 TDI 105 KM 2.0 TDI 140 KM Wersje wyposażeniowe Beetle Design Sport R-Line (pakiet) GSR (wersja limitowana; 3 500 sztuk) Beetle 53 Edition

Volkswagen Tiguan

do innych modeli marki poprzez zmianę przednich reflektorów, atrapy chłodnicy i zderzaka. Z tyłu pojazdu zmieniono m.in. reflektory. Silniki Model Cylindry Zawory Pojemność Moc Moment obrotowy Lata Benzynowe 1.4 TSI 4 16 1390 cm? 96 kW (122 KM) 200 Nm od 2010 1.4 TSI 4 16 1390 cm? 110 kW (150

Škoda Praktik

tylnych siedzeń.Silniki: Benzynowe: 1.2 HTP 1.2 TSI Diesla: 1.2 TDI CR DPF 1.4 TDI 1.6 TDI CR DPF

Škoda VisionC

przedłużonego coupe z łagodnie opadającą linią dachu otrzymało charakterystyczną dla nowych modeli marki atrapę chłodnicy oraz motyw trójkąta widoczny w kształcie reflektorów i halogenów.Źródłem napędu pojazdu jest turbodoładowany silnik benzynowy 1.4 TSI o mocy 110 KM, który przystosowany jest do spalania

SEAT Ibiza

i turbosprężarka) silnik benzynowy 1.4 TSI i ma 7-biegową skrzynię biegów DSG. Kolejną nowością, którą wnosi czwarta generacja samochodu jest Ibiza ST, będąca (obok Škody Fabii) drugim kombi segmentu B wśród samochodów koncernu VW. Uniwersalna odmiana Ibizy ma taki sam rozstaw osi, tylny zwis wydłużono o 17,5 cm

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.